Egyáltalán nem mindegy, hogy milyen arctisztítót választasz magadnak!

 

Előfordult már veled, hogy egy arctisztító használata után száraznak érezted és húzódott a bőröd? Gondolkodtál már azon, hogy ez miért lehet? Vajon mi lehet az oka annak, hogy egy másik arctisztító után pedig olyan simának érzed a bőröd, hogy szinte be se kellene kenned? Pedig a mindig szigorúan a bőrtípusodnak megfelelő készítményt használod és az összetevőket is mindig nagyon alaposan átböngészed. Sajnos azonban az arctisztítók és a tonikok többségén nincs feltüntetve a pH-érték, pedig ez egy igencsak fontos információ lenne a bőrödnek, hiszen nagyon komoly károkat tudsz okozni neki, ha nem megfelelő pH-értékű terméket választasz a mindennapos tisztításhoz.

 

A pH-érték jelentősége az arctisztításnál

 

A pH-érték (pH=power of hydrogen) egy 1-től 14-ig terjedő skálán mozog. Ezen a listán a 7-es a semleges érték (ez a víz pH-értéke), ami ezalatt van, az savas, ami pedig 7 felett van, az lúgos. A bőrünk pH-értéke 4.5 és 5.5 között mozog és ha bármi elmozdítja innen, akkor a bőr azonnal jelez. Kipirosodik, érzékennyé válik, húzódik, viszket vagy éppen ellenkezőleg, extra zsírt kezd el termelni. Nem könnyű visszatalálni a bőrnek az eredeti savas közegébe és bizony ezalatt az idő alatt jóval sérülékenyebb lesz. Gondolj csak bele, hogy a hagyományos szappanos víz pH-értéke például 12, micsoda durva támadás ez az arcbőr természetes védőrétege ellen?

 

Honnan tudhatod, hogy megfelelő -e az arctisztítód pH-értéke?

 

Ahogy már írtuk, a gyártók csak ritkán térnek ki arra, hogy mennyire felel meg az adott arctisztító a bőr pH-jának, te pedig nyilvánvalóan nem tartasz otthon egy indikátort, hogy ellenőrizd a kozmetikumaid savasságát. Ha azonban elkezdesz keresgélni a Google-ben, jó eséllyel találsz olyan blogbejegyzést vagy terméktesztet, ahol valaki már tesztelte előtted a termék pH-értékét és el tudod dönteni, hogy megfelelő lesz -e a bőrödnek. Jó irányadó lehet még az arctisztítód kiválasztásánál, hogy ha egy termék természetes olajokat tartalmaz, akkor az jó eséllyel megfelelő választás lesz a bőrödnek, mivel a természetes olajok összetétele nagyban hasonlít a bőr lipidrétegéhez és ezért ezek a termékek gyengéden ápolják a bőrt.

 

 

 

 

0

Cím hozzáadása