Mit sportoljak, ha fogyni akarok?

Sokan felteszik a kérdést,  ‘mit sportoljak, ha fogyni akarok’? Azt már minden fogyni vágyó kívülről fújja, hogy mozgás nélkül nem érdemes nekivágni a fogyókúrának. Azt viszont sokkal kevesebben tudják, hogy pontosan hogyan és mennyit – és milyen mozgást érdemes elkezdeni a siker érdekében.

Egyáltalán nem mindegy, hogy hogyan vágsz neki a sportolásnak, mert a kellő ismeretek hiányában nemcsak izomrándulást vagy rossz esetben szívpanaszokat tapasztalhatsz, de a kudarcélmény elveheti a kedvedet az egésztől. Pedig ha jókor és jól sportolsz, akkor mosolyogva olvaszthatod le a kilóidat.

Mozogjunk, na de mennyit?

Ahhoz, hogy elinduljon a zsírégetés a szervezetben, nem kell napi három órát a konditeremben izzadni, és a rendszeresség sokkal többet ér, mint a hetente egyszeri többórás edzés. Igaz a mondás, fogyni lassú ütemben érdemes. Ráadásul a túlsúlytól megterhelt szervezetet kifejezetten káros egy nagy adag mozgásnak kitenni kellő előkészítés nélkül. Tehát az első pár alkalommal elég akár 20 perc edzés is, és ahogy erősödsz, úgy lehet fokozatosan hosszabbítani az időtartamot. Így megelőzhető az erős izomláz vagy izomrándulás, ami utána napokra lehetetlenné tenné a edzés folytatását. A pihenés két edzés között az izmok regenerálódása miatt is fontos, a fogyáshoz elég hetente 3-4 alkalommal közepesen intenzív mozgást végezni.

Milyen mozgásformát válasszunk?

 

Hiába keresed meg a létező leghatékonyabb mozgásformát, ha azt egész egyszerűen utálod. A jókedvvel, rendszeresen végzett sport sokkal többet ér, és a közérzetednek is jót tesz: így nem hagyod abba két edzés után, és sikerélményeket is könnyebben szerezhetsz. Ha undorodsz a futástól, akkor inkább sétálj rendszeresen, maximum az idő előrehaladtával fokozd a tempót. Ha irtózol az edzőtermek hangulatától, akkor szerezz be otthonra fitneszgépet, és sportolj úgy, hogy senki sem lát. A szabadban végzett mozgás, például a rendszeres kertészkedés is mozgásnak számít és segít kalóriákat égetni, de ha jó időben hetente háromszor biciklizel egy jót, az is sportnak számít.

Nagy súlyfelesleg esetén az ízületeket fokozottabban kell védeni, így 15-20 kiló túlsúlynál már nem ajánlott a futás, helyette a tempós sétát vagy a szobabiciklizést javasolják a szakemberek.

Fontos, hogy elérhető célokat tűzzünk ki

Hiába vásároltál egész éves fitneszbérletet, és jártál már kétszer edzésen, ettől még hirtelen nem olvad le rólad tíz kiló. A sport sem varázsló, így nem lehet pár alkalom után csodát várni tőle. Adj magadnak néhány hónapot, míg a rendszeres mozgás megteszi a hatását.

Az edzés időtartamánál pedig fontosabb a pulzusszám, legalábbis kardioedzés esetén: a szervezeted akkor égeti a zsírt, ha a pulzusod a zsírégető szinten tartod folyamatosan: ez mindenkinél más, de nem nehéz kiszámolni: 220-ból vond ki az életkorod, és az így kapott számot 0,65-tel és 0,75-tel szorozd meg. A kapott két érték között kell tartanod a pulzusszámodat az edzés alatt, így égeted a zsírt a leghatékonyabban. Ha túlzottan erőlködsz, és a szívverésed az egekben van, akkor az állóképességedet fejleszted, és mellesleg kifullasztod magad.

Fontos az is, hogy a gyors siker érdekében ne kezdj intenzíven koplalni és szomjazni az edzések mellett, mert a szervezetednek nem lesz energiája a mozgáshoz.

Súlyzós edzés kontra kardioedzés

Akik az edzőtermi mozgást választják, gyakran látják különböző gépeken izzadni a társaság egyik felét, míg a többiek súlyzókat emelgetnek. Elterjedt tévhit, hogy minél többet izzadunk, annál többet fogyunk, így sokan hónapokon át kardiogyakorlatokat végeznek, a súlyzókat messze elkerülve. Ez nem biztos, hogy a legjobb megoldás, az izomnövelésnek – persze nem testépítési szinten – ugyanis szerepe van a zsírégetésben is: az izmok feszességét, méretét befolyásoló edzés még nem tesz hirtelen izompacsirtává senkit, viszont a kardioedzéshez idővel hozzászokott szervezet lelassult fogyását gyorsíthatja. Az izmokat anélkül is kalóriába kerül fenntartani, hogy használnánk őket, tehát ha egy kicsivel több izmot dolgozunk testünkre, akkor több zsírt is égetünk el.

A sérülések és a szívpanaszok elkerülése

Ha valakinél a túlsúly miatt már szív- és érrendszeri panaszok alakultak ki, például magas vérnyomással küzd, esetleg érszűkülete is van, akkor csak és kizárólag orvosi konzultáció után és szakember segítségével szabad mozogni, mert a hirtelen megterhelés nagyon káros lehet. A felsorolt problémák megléte nélkül is okozhat sérüléseket az edzés, ha előtte nincs kellő mennyiségű bemelegítés, vagy ha hirtelen nagy terhelésnek van kitéve egy izomcsoport vagy ízület. Figyelj tested jelzéseire, ha erős fájdalmat tapasztalsz mozgás közben, akkor a folytatás előtt mindenképpen vizsgáltasd ki magadat. Még meglévő betegségek vagy sérülések esetén sem kell lemondani a sportolás okozta jótékony hatásokról, csak orvosi felügyelet és szakember segítsége kell, és a siker nem marad el.

Ha pedig sikeresen túlvagy a számodra ideális mozgásforma kiválasztásán, jöhet a plusz segítség, a MyCocktail fogyókúrás étrend-kiegészítő. Eperfalevél kivonat tartalmának köszönhetően a farkaséhség garantáltan elkerül, miközben bőröd feszességéről a kollagén gondoskodik.

0