Mire jó a kollagén tartalmú krém?

Cikkünkkben arra keressük a választ, hogy mire jó a kollagén tartalmú krém.

25 éves kor után nem árt pótolni a bőrben csökkenő kollagént, ha sokáig ránctalan arcot szeretnél. Az öregedés folyamata összetett dolog, van olyan része, melyre nincs befolyásunk, van azonban olyan, ami kiküszöbölhető vagy lelassítható. A bőr öregedésének egyik fő oka, hogy a feszességért felelős kollagén mennyisége egy idő után csökken. 25 éves kor után egyre kevesebbet termel a szervezet, és, bár ez nem látszik meg azonnal, jobb, ha időben elkezded a pótlását.

A kollagén a szervezetben legnagyobb mennyiségben előforduló fehérje, a bőr háromnegyede ebből áll, a kötőszövet fő alkotóeleme. Ha a kötőszövet rostjai nem elég erősek, elkezdődik a ráncosodás. Amikor ez bekövetkezik, akkor már minden csak tűzoltás.

Szerencsére a kollagén kívülről is jól pótolható, mostanában az egyik legnépszerűbb kezelés a kozmetikákban a kollagén- és elasztinpótlás. Sokszor ezek a kezelések drágák, és van, hogy igen kellemetlenek, például apró sebek ejtésével ösztönzik a bőrt kollagéntermelésre. A szérumok alternatívát kínálnak ezekre az eljárásokra. A legtöbb ilyen arcápoló nem csupán kollagént, de hyaluronsavat is tartalmaz, valamint más, a bőr szempontjából értékes anyagokat, például C-vitamint.

Mit tehetsz a több kollagénért a bőrben?

Ha tudatos bőrápolók vagyunk, akkor érdemes tudni, hogy ez a két legjobban működő és legbizonyítottabb módja annak, hogy több kollagén legyen a bőrben:

Vigyázzunk a már meglévő kollagénre

Vagyis lassítsuk a kollagén lebomlását, és védekezzünk a kollagént károsító környezeti tényezők ellen. Jól olvasod ki a sorok közül, igen: ez tulajdonképpen megelőzés, érdemes is időben elkezdeni. 🙂 A kollagén lebomlását az UV sugárzás és egyéb környezeti károk (füst, szennyeződések, stressz) nagyban gyorsítják, és bőrápolással szuperül lehet ezek ellen védekezni. A  mindennapos fényvédelem és az antioxidánsok az élharcosai ennek a kategóriának, amik hosszú távon segítik, hogy egészséges és fiatalos maradjon a bőröd.

Serkentsük a bőr saját kollagéntermelését

A C-vitamin elengedhetetlen a kollagéntermelés során, így aztán nem csak a nátha  elkerülése végett érdemes odafigyelni arra, hogy elegendőt fogyassz belőle. Emellett remek antioxidáns, így a káros szabadgyököket is semlegesíti. A C-vitamin fogyasztására a dohányosoknak különösen oda kell figyelniük, mert a nikotin lebontásában is részt vesz, és a test előbb fogja a méreganyag közömbösítésére használni, mint építésre. A C-vitamin vízben oldódik, így nem lehet túladagolni.

Anti-aging szempontból a “nagyágyúk” azok az összetevők, amik rá tudják beszélni a bőrt, hogy az termeljen több kollagént. A legbizonyítottabb ilyen összetevő a retinol, de van még jópár kollagén-termelés szempontból fontos hatóanyag, például a glikolsav, a c vitamin, vagy a peptidek. Ezeket a hatóanyagokat érdemes tehát kollagén helyett a bőrápolókban keresned, és beépítened egy tudatos anti-aging rutinba.

Próbáld ki a Magyar Termék nagydíjat is nyert Collagen Cocktail anti aging arcápolót, mely három igen hatékony összetevőn alapul: kollagén, hialuronsav és elasztin. Ezek mellett a Plankton EPS-t is, mely azonnali feszesítő hatást fejt ki a készítmény felvitele után már 15 perccel.

0