A reishi gomba csodálatos gyógyító és az immunrendszerre gyakorolt pozitív hatása csak legenda, mendemonda? Csodaszer vagy egy átlagos gomba? Kezdésnek annyit elárulunk, hogy a kelet-ázsiai gyógyászat az ősidőktől fogva előszeretettel használja a reishi gombát. De mi pontosan ez a gomba és milyen, a 21. századi tudomány által is bizonyított hatásai ismertek? Kiderül a cikkből!

A reishi gomba rövid története

A reishi gomba, vagy magyarul pecsétviaszgomba, latin nevén Ganoderma lucidum használata nem újkeletű, már a 4000 évvel ezelőtti Kínában is gyógyítottak vele. Levelek, sőt, régi kínai népdalok is szólnak a reishi gomba csodás gyógyhatásairól, sőt, legendákban is említik. Talizmánként is használták, épületekben akasztották fel, mert úgy hitték, hogy segít megelőzni a bajt. Kínaiul több nevet is adtak neki, többek között  „a halhatatlanság gombájának” vagy a „spirituális erő gyógynövényének” is hívják.

A vadon növő gombát azonban igen fáradtságos begyűjteni, ráadásul a hatóanyag tartalma sem éppen kiszámítható. Ezért a japán Kiotói Egyetem Élelmiszer tudományi Kutató Intézetének egyik technikusa, Mr. Yukio Naoi kidolgozott egy módszert, amivel a reishi gomba termeszthetővé vált. Azóta Ázsia-szerte használják a reishi gombát vélt és valós gyógyhatásai miatt. Idő kérdése volt csupán, hogy Európa étrendkiegészítő-piacát is meghódítsa.

A reishi gomba tudományosan is bizonyított hatásai

A reishi gombát egyesek igazi csodaszernek vélik, mások inkább kételkednek a hatását illetően. Az igazság valahol félúton lehet, hiszen 21. századi kutatók is igazolták már több pozitív hatását is.

Laboratóriumi körülmények között kiderült például, hogy a reishi gomba erősíti az immunrendszert. Bár nem teljesen tisztázott, hogy ez pontosan hogyan történik, de kimutatták többek között, hogy a fehérvérsejtekben lévő génekre gyakorol pozitív hatást. A fehérvérsejtek pedig az védekezőképességünk kulcsát jelentik.

Több kutatást is végeztek a reishi gombra rákos betegekre gyakorolt hatásáról. Bizonyos esetekben kimutatták, hogy a reishi gomba kivonata segítheti a kezelést, illetve javíthatja a betegek életminőségét.

Egyesek azt tartják, hogy a reishi a vércukorszintre, koleszterinszintre is pozitívan hat, illetve enyhíti a depressziós betegek tüneteit. Megfelelő kutatási módszerekkel azonban ezeket a hatásait eddig nem sikerült igazolni. Azonban az bizonyos, hogy támogatja az immunrendszert, így erősíti a fertőzésekkel szembeni védekezést.

Éppen ezért került a MyImmun21-be is a reishi gombából kivont béta glükán, ami karöltve a C-és D-vitaminnal, illetve a cinkkel erős védelmet ad a betegségekkel szemben. Immunerősítőnk további 17 ásványi anyagot és vitamint is tartalmaz, amik együttesen segítik a testedben zajló folyamatok zavartalan működését, így biztosítja az egészséges hátországot immunrendszered számára.

Szeretnél hatékonyan védekezni a fertőzésekkel szemben? Válaszd a MyImmun21-et csomagban, 3-at 2 áráért!

0