fbpx

Kollagén

Minden, amit tudni kell a kollagénről

A kollagén az állatvilág egyik legelterjedtebb fehérjéje, a legfontosabb szerepe a sejtek közti tér kitöltése. A kollagén elengedhetetlen a csontok rugalmasságához és a porcszövet felépítéséhez, illetve a kollagén felelős a szervek és a szövetek elasztikusságáért is. Az emberi testben is fontos, hisz a bőr majdnem 75%-a kollagén, és az egész testünk majdnem 30%-a is az.  De miért fontos a kollagén, mennyi van belőle, és hogyan lehet pótolni, ha kevés? Ebben a cikkben mindent elmondunk!

Tartalomjegyzék
Honnan ered a kollagén név?
A kollagén szerepe: döbbenetes tények!
Ez a gond a kollagénnel!
Ezért fontos a kollagén: ezt teszi a szervezeteddel
A kollagén és a striák
A kollagéngyilkosok
Így készülnek a kollagén kiegészítők
A kollagén típusok
A kollagén kiegészítők
Így pótold a kollagént! (Az a bizonyos 1% / év)
Létezik vegetáriánus vagy vegán kollagén?
Így serkentsd a kollagéntermelést
A kollagén mellékhatása
Milyen formában szedd a kollagént?
A kollagén a szépségápolásban: a kollagén tartalmú krém
A kollagén krém
A kollagén kapszula
A folyékony kollagén

Honnan ered a kollagén név?

Nomen est omen, azaz a név kötelez: kevés olyan fehérje van, ami ennyire fontos számunkra, mint a kollagén, aminek a neve kötelezi a feladatára. A kollagén egy összetett szó, egyszerre görög, és francia eredettel is bír.  Maga a collagen szó (most használjuk a magyar kollagén helyett az angolszász írásmódot, a collagent) a „kólla” görög szóból származik. A kólla görögül ragasztót jelent, ehhez toldották hozzá a francia eredetű gène szót, ami azt jelenti, hogy „valamit termel”.

A kollagén (vagy collagen) tehát egy „ragasztó / termelő” fehérje. Magyarul gyakran nevezik a collagent a bőr ragasztójának is. 

 • Akció!

  Collagen Cocktail 1db (barack)

  14400 Ft 8640 Ft
 • Akció!

  Collagen Cocktail 1db (gyümölcsös)

  14400 Ft 8640 Ft
 • Akció!

  Collagen Cocktail 1db (lime)

  14400 Ft 8640 Ft

A kollagén szerepe: döbbenetes tények!

Azt szinte mindenki tudja, hogy a kollagén fontos, de azt kevesen, hogy azért, mert a kollagén a szervezetünk leggyakoribb fehérjéje: az emberi test fehérjéinek megközelítőleg 30%-a kollagén (fontos, hogy az emberi bőr 75 százaléka az), de van még néhány döbbenetes tény, amit érdemes tudni a kollagénről. 

Rengeteg kollagént tartalmazunk: a szemünk fehérjéjének a 90%-a kollagén, a testünkben található inak 80%-a kollagén, de a bőrünk (megközelítőleg) 70-75%-a is kollagénből áll emellett a porcaink 60-65%-a is kollagén (ezért érdemes porckopásra, porcproblémákra kollagént szedni). 

De még csak most következik az egyik legmegdöbbentőbb tény: a csontjaid majdnem 30 %-a is kollagénből áll és épül fel. Szerintünk az, hogy az izomtömeged néhány százaléka kollagén, már nem is lep meg. Jól látszik tehát, hogy a szervezetednek hatalmas szüksége van a kollagénre, ami szinte nélkülözhetetlen. 

Ez a gond a kollagénnel!

Mindaddig semmi gond nincs amíg a szervezeted (folyamatosan) termeli a kollagént. Csakhogy a kollagén termelődése az évek előrehaladtával egyre jobban lelassul, és ez a folyamat megállíthatatlan. Elmondjuk, pontosan mikor, és mi történik.

Nagyjából 20-25 éves korodig képes a szervezted azt a mennyiségű kollagént önmagától előállítani amire szükséged van. Körülbelül 25-30 éves korodra azonban megállíthatatlanul kezd csökkenni a kollagén termelődése.

Nagyjából 30-40 éves korodra már jelentősen lecsökken a kollagén termelése a testedben, és ez ellen nem tehetsz semmit. Ilyenkor kezded azt érezni, hogy „elkezdesz öregedni”. Szerencsés esetben ez a folyamat akkor még lassú. (Ha szinte észrevehetetlen, akkor szokták azt mondani, hogy „jó a genetikád” vagy „szerencsés vagy”, mert ekkor még alig látszik.)

Ahogy megközelíted, és eléred az 50 éves korodat (extrém szerencsés esetben akár 55-60 éves korodig is elhúzódhat ez) egészen egyszerűen leáll a kollagén termelődés a szervezetedben. 

Bármit csinálhatsz, megáll. Ez pedig sok ok miatt gond. De még mielőtt eljutunk oda, hogy elmondjuk mi a gond azzal, ha nincs elég kollagén a szervezetedbe, elmondjuk miért fontos!

Ezért fontos a kollagén: ezt teszi a szervezeteddel

Azt már tudjuk, hogy a kollagén egy rendkívül fontos fehérje, amely megtalálható a kötőszövetben – a csontokban, az ízületekben emellett pedig a bőrünk egyik fő alkotóeleme. Valójában a kollagén az emberi test legszélesebb fehérje, amely a test összes fehérjének körülbelül 30% -át teszi ki,  funkciója a testünk együtt tartása. 

Nem viccelünk, amikor azt mondjuk, hogy egyben tart, mert a kollagén annyira erős, hogy az 1-es típusú kollagénszálak egy grammja erősebb, mint egy gramm acél. (Ez azt jelenti, hogy egy kollagénszál, több terhet bír el, mint egy ugyanolyan vastag, és súlyú acélszál bírna, és nehezebb lenne elszakítani mint az acélt) 

De miért fontos számodra a kollagén?

1. A körmöd imádja a kollagént!

Ha megfelelő mennyiségű kollagén van a szervezetedben (vagy valahonnan pótlod, ezt később még elmondjuk, hogyan lehet) az látszik a körmödön, hiszen egészséges lesz, nem törik majd, és folyamatosan nő. Egy tanulmány szerint, ha megfelelő mennyiségű a kollagén a szervezetedben akkor a körmöd 10%-kal gyorsabban nő, 40%-kal kevesebbet törik mintha kevés lenne a kollagén. 

2. Vége a hajhullásnak!

A kollagénnek rengeteg típusa van (28) ebből a 17. típusú egyszerűen megállítja a hajhullást. A tanulmányok szerint a 17-es típusú kollagén a hajhagymás őssejtek része, és segíthet elkerülni a korai hajhullást, azt, hogy hirtelen elvékonyodjon a hajad, és egyes esetekben még az őszülést is. 

3. Az izmaid imádják a kollagént!

Ahogyan már írtuk, 30-40 éves korodra drámaian lecsökken a kollagén termelés a szervezetedben, ami azért is gond, mert a kollagén létfontosságú az izmok regenerálásához, és az izmok növekedéséhez. Rengeteg tanulmány mutatta ki azt, hogy az extra kollagén hatékonyabbá teszi az edzéseket (eddz akármilyen szinten is és sportolj bármit is), növeli az izomerődet, és segít megelőzni az izombetegségeket (valamint ellenállóbbá varázsolja: azaz nem fog könnyen elszakadni, beszakadni, begyulladni, megsérülni)

4. Porcok, inak szalagok: mind hálásak lesznek a kollagénért!

A bevezetőben már írtuk, hogy döbbenetes, de az inak 80% -a kollagén. A kollagén hiánya az inakban, izmokban befolyásolhatja a rugalmasságát, és különböző ízületi betegségeket – rheumatoid arthritiset és az osteoarthritiset is okozhat a hiánya, ezért elengedhetetlen akár kívülről pótolni.

5. A kollagén kiváló csonterősítő

Ha csontok, akkor szinte mindenki a kalciumra asszociál, pedig nem csak a kalcium miatt kell aggódni a csontok egészségénél, hanem a kollegénhiányt is el kell kerülni. Az, hogy milyen erős a csontod, kettő dologtól függ: a csontszöveted mennyiségétől, és a kollagéntől illetve a kollagén keretrendszerétől. Ha „kifogy” a szervezetünkből a kollagén akkor a csontjaink egyre kevésbé lesznek kemények, ellenállóak. Fontos tehát a kollagénpótlás, és nem lehet elég korán kezdeni: kutatások kimutatták, hogy már gyerekkorban érdemes elkezdeni visszapótolni, már akkortól fontos a kollagénpótlás. (Bár kétségtelen, hogy a kollagén a kalciummal együtt alkot tökéletes párost a csontjaink esetében.)

6. A kollagén az öregedésgátló

Talán a kollagén legelterjedtebb, legismertebb része a szépségápolás hiszen az összes öregedést gátló krém, készítmény kollagénnel teli. Tény, hogy a kollagén jó öregedésgátló (A Collagen Cocktail például 9600 milligramm folyékony kollagént tartalmaz.)

 • Akció!

  Collagen Cocktail 1db (barack)

  14400 Ft 8640 Ft
 • Akció!

  Collagen Cocktail 1db (gyümölcsös)

  14400 Ft 8640 Ft
 • Akció!

  Collagen Cocktail 1db (lime)

  14400 Ft 8640 Ft

A kollagén (és a Collagen Cocktail) használatával kisimulhatnak a ráncok, feszessé válhat a bőr, jelentősen javulhat a bőr textúrája, megjelenése. Erősödhet a haj és a köröm, a kötőszövet. A kollagén javíthatja a bőr rugalmasságát, megállíthatja a korai öregedést, és csökkentheti a jeleit. 

A kollagén és a striák

A legtöbb nő egyik legrettegettebb ellensége a stria. Egyébként a striák nem kifejezetten női „gondok”, a testépítő férfiaknál vagy a jojo effektusos fogyó/hízó férfiaknál szintén gyakori, hogy striák alakulnak ki a bőrükön. Van, aki ezt egyfajta hajlamnak vagy a genetikának tudja be, és azt mondja: ha szerencsém van nem leszek striás, ha nincs szerencsém (vagy jó genetikám) akkor elkerülhetetlen. Pedig ez nem feltétlen igaz.

Az valóban fontos, hogy mennyire rugalmas a bőröd: egy teljesen rugalmatlan bőr esetén valóban sokkal nehezebb megakadályozni a striákat, míg egy rugalmasabb bőrön kicsit egyszerűbb a dolgunk.

Egyébként számtalan mód van csökkenteni, megelőzni a striákat. Fontos, hogy megfelelően hidratáljunk (kívül, és belül is), ha a várandósság alatt gondoskodni kell a sok (akár túl sok, a szervezeted nem fog ellenkezni) C vitaminról, vagy de elkerülheted (vagy csökkentheted) különböző masszázsokkal, és bőrbe bemasszírozható olajokkal is, sőt akkor is ha mozogsz (az fontos, hogy azt a mozgást végezd el ami az állapotodnak megfelel)

De a legjobb stria elleni szer a kollagén ami kikerülhetetlen a bőr rugalmasságának megőrzésében. Fontos tudni, hogy ha a kollagénszerkezet megváltozik akkor a bőr veszít a feszességéből. A kollagén rostnyalábjai szétesnek, és a különálló rostok elgyengülnek, a bőr ráncosodik, megereszkedik, és sérüléskor (szakadáskor kismamáknál, sportolóknál, jojózó fogyókúrázóknál) sokkal nehezebben regenerálódik. Növelned kell a bőröd kollagéntartalmát, amit megtehetsz természetes úton (hallal, csirkével, ételekkel) étkezési zselatinnal ( éppen olyan fehérjékből épül fel, mint a kollagén) vagy egyszerűen a Collagen Cocktaillal.

Elasztin

A bőr kötőszövetében 2-5%-ban előforduló fehérje, amely a bőr feszességéért felelős. Az elasztin rostok felelősek a bőr rugalmasságáért.

A kor előrehaladtával a felhám elvékonyodik, az elasztin rostok pedig meggyengülnek. Az új rostok termelődése lelassul. A szerkezeti változások hatására a bőr egyes helyeken meglazul, ami a bőr megereszkedéséhez vezet. Azokon a helyeken, hogy az izomzat gyakran húzódik össze, mint a száj és szemek körüli rész, a bőr az alatta lévő izomréteghez kapcsolódik, és az izom minden összehúzódására rongálódik, ami bemélyedéseket, s ráncokat alakít ki.

Kollagén

A test legfontosabb fehérjéje, mely biztosítja a szervek és a szövetek elasztikusságát.

A kollagén rostok felelősek a bőr erejéért és tónusáért. Bőrünk 75%-a kollagénből épül fel. Kollagén nem található meg az élelmiszerekben, ezt a rostos terméket a testünk állítja elő.

A kollagén termelődés a kor előre haladtával lelassul, a lassulási folyamat 20 éves kor után kezdődik, majd a 30-40. életkorra lecsökken, és szinte teljesen leáll az 50.-60. évre. Aki betöltötte az 40. évét, elvesztette a kollagén állományának 30 % – át. 50 éves korra ez a mennyiség 60%-ra nő.
Az öregedési folyamatok fő oka a kollagén hiány vagy a kollagén pusztulása.

A kollagén termelődés csökkenésével a bőr kevesebb vizet raktároz, és megjelennek az első ráncok.

A bőr elvékonyodik, és törékennyé válik, szárazsága fokozódik, rugalmasságának csökkenését apró ráncocskák formájában érzékeljük.

Biotin

A bőr, a haj és a körmök szépségvitaminjának is nevezhetnénk, kéntartalma miatt. Más szóval: aki szép akar lenni és a külsejével meghódítani másokat, az nem nélkülözheti a biotint. A bőrben, hajban, körömben sok a kén, aminek be kell kerülnie a sejtekbe.

A vitamint 1930-ban fedezték fel. A szervezet csak nagyon kis mennyiségben képes tárolni, ezért szükséges rendszeresen a szervezetbe juttatni.

Hialuronsav

A hyaluronsav a ráncok legnagyobb ellensége. Ahogy öregszünk, szervezetünk egyre kevesebb hyaluronsavat termel. Már a 20. életév környékétől csökken a szervezetben a mennyisége, melynek hatására lassanként megjelennek az öregedés első jelei, amik egyre erőteljesebbé válnak az életkor előrehaladtával. Megereszkedett bőr és egyre mélyebb ráncok jelzik a hyaluronsav csökkenő termelődését.

A 40. életév környékén válik mindez igazán láthatóvá és érezhetővé, ugyanis ekkorra már csupán fele annyi hyaluronsav termelődik, mint fiatalabb éveinkben. Mire elérjük a 60 éves kort, addigra pedig bőrünk hyaluronsav tartalma már csak a 10 százaléka az eredeti mennyiségnek. Jól látható tehát, hogy ha meg akarjuk őrizni bőrünk egészséges és fiatalos külsejét, akkor pótolnunk kell a kötőszövetekben a csökkenő hyaluronsav mennyiségét. A szájon keresztül bevitt hyaluronsav felszívódását magnéziummal és cinkkel lehet fokozni.

A-vitamin

Manapság a leghatásosabb öregedéstgátló szerek közé a retinoidokból és a retanolból származó A-vitamin savakat sorolják.

Amellett, hogy hámlasztanak, ösztönzik a bőrsejtek növekedését, és képesek lejutni egészen a dermiszig (a bőr középső rétegéig),vagyis odáig, ahol az új sejtek születnek. További jótékony hatásuk, hogy a sejtek DNS-ében a káros UVA-sugárzás által okozott sérüléseket is képesek helyreállítani.

A retinoidok valóságos csodaszerek, hiszen bizonyítottan megduplázhatják a bőrfelszín kollagéntermelését, halványítják a ráncokat, sőt a pigmentfoltokat is enyhítik.

Cink

A cink egy igen fontos ásványi anyag, létfontosságú a bőr egészségének fenntartásához, helyreállítja a károsodott szöveteket. Nélkülözhetetlen a sejtnövekedéshez és a sejtreplikációhoz is. Belülről érdemes pótolni.

A kollagéngyilkosok

Azt már írtuk, hogy a kollagén termelődése a kor előrehaladtával folyamatosan csökken, míg végül meg nem áll. Legtöbbünknél ez 50-60 éves korunkra következik be, de léteznek kollagéngyilkos megoldások is, amivel siettethetjük ezt a nem várt folyamatot: elmondjuk, hogy mik ezek.

1. A rengeteg cukor

A rengeteg cukor fogyasztása igazi kollagéngyilkosság. A magas cukortartalmú étrend (nem csak az, ha naponta megeszel egy tábla csokit, elég csak magas cukortartalmú étrended követned) megnöveli a szervezetben a glikáció sebességét, ez pedig roncsolja a kollagént. 

2. A dohányzás

A dohányfüstben található rengeteg vegyszer károsítja (írhatnánk azt is, hogy konkrétan gyilkolja) a bőrkollagént és elasztint. A nikotin szűkíti a bőr külső rétegeiben található ereket is, ez veszélyezteti a bőr egészségét, mivel csökkenti a tápanyagok és az oxigén szállítását a bőrbe. (Biztosan észrevetted, hogy a dohányosok bőre sokkal szürkébb, élettelenebb, ráncosabb, már fiatalabb korukban is)

3. A napfény

A napfény ultraibolya sugarai a kollagént gyorsabban lebontják, károsítva a kollagén szálakat és kóros elasztin felhalmozódását okozhatnak. A (természetes) napfényben lévő UV sugarak károsítják a dermiszben lévő kollagént, ettől a bőr rosszul épül újjá, és ráncok képződnek. A napfény mostanában kiemelt probléma, mert szinte minden nyáron többször előfordul, hogy az UV sugárzás extrém magas. A magas UV sugárzás erősen károsítja a bőrt.

4. Autoimmun rendellenességek

Egyes autoimmun rendellenességek antitesteket okoznak. Egyes genetikai változások befolyásolhatják az extracelluláris mátrixot. Az előállított kollagén mennyisége emiatt alacsonyabb lehet, vagy lehet diszfunkcionális, mutált kollagén ami „nem jó semmire”

5. Az idősödés

Az öregedési folyamat miatt a kollagén szintje az idő múlásával csökken. Ennek elkerülésére nincs mód. A dohányzás és a túlzott napsugárzás elkerülése, valamint az egészséges étkezési és testmozgás betartása hozzájárulhat a látható öregedés csökkentéséhez és megvédi a kollagént, hosszabb ideig tartva a bőrt, a csontokat, az izmokat és az ízületeket fiatalon de elkerülhetetlen.

6. Jojo effekt, azaz a súlyingadozás

Sokan esünk abba a csapdába, hogy meghízunk, aztán észbe kapunk, és sporttal + diétával hirtelen visszafogyunk, aztán amikor ez sikerült megint elengedjük egy kicsit magunkat, és megint meghízunk.  Ez a (legtöbbször) jelentős súlyingadozás pedig gyakran eredményez striákat és megereszkedett bőrt. (Amit aztán visszahízáskor újra kitömsz) Ez a fogyás / hízás különösen igénybe veheti a bőrt. 

7. A hidratálás

Nagyon tudományosan kezdjük, de egyszerűen nem lehet máshogy leírni: az a gond, hogy a hidratálás hiánya (és most a külső és a belső hidratálására is gondolunk) okozhat oxidatív stresszt: az azt jelenti, hogy az antioxidánsok és szabad gyökök egyensúlya megbomlik, a szabad gyökök túlsúlyba kerülnek és komoly károkat okoznak a sejtrendszerben. A gond az, hogy a szabadgyököknek komoly szerepe van az öregedésben annak folyamatában, a szervezet kollagén rostjainak károsításában, a ráncosodásban és hidratáltság csökkenésében. Ha pedig a bőrünk nem kap elegendő folyadékot (legtöbbször vizet) akkor egészen egyszerűen nem tudja magát regenerálni és még sérülékenyebb lesz. Ahhoz, hogy a tested kollagénszintjét szinten tartsd fogyassz elegendő vizet, és amikor csak teheted használj hidratáló krémet.

8. Próbálj meg nem hunyorogni

Ez már inkább szépségtipp, de ne hunyorogj. Ha nem látsz tökéletesen, és szükséged lenne szemüvegre, vagy kontaktlencsére, akkor használd, mert az állandó hunyorgás erősíti a szemed környéki kisebb ráncok és szarkalábak kialakulását, miközben elősegíti a szemkörnyéki kollagén eltűnését.

9. Toxinok

Őket kénytelenek vagyunk egy kalap alá venni, hiszen a különböző toxinok, mérgek kollagéngyilkosok mert roncsolják a szöveteidet. Próbáld meg őket elkerülni. 

Így készülnek a kollagén kiegészítők

A legtöbb kollagén kiegészítő néhány (mindre vonatkozó) lépéssel készülnek. Összeszedtük neked ezeket a lépéseket. (Azért ne próbáld meg otthon.)

Azt amiből a kollagén készül majd, nem szobahőmérsékleten, hanem erősen fagyasztva kell tárolnod. Az ideális ha szibériai hideget varázsolsz, és -25 és -4 fok közé hűtöd le őket. Ezzel még nincs vége az előkészítésnek, mert el kell róla távolítanod a nem kollagént: a pigmenteket, a fehérjét, és minden mást: ezt savval, vagy lúggal tudod megtenni. (Savas eljárás a sertésnél, halnál kell, a lúgos pedig a vastagabb csontokra.)

Bármit is tettünk, még mindig van benne kalcium, ezt demineralizációs folyamattal kell kivonni belőle, hogy aztán már valóban csak a kollagén maradjon. Ha még nem adtad fel, akkor most fogod: enzimatikus hidrolízis-es eljárással képzett elegyet 48 órán keresztül pontosan 4 fokon kevergetni kell. 

Most már majdnem kész a kollagéned, már csak ki kell szűrni, ki kell csapni (azaz el kell választani) és szét kell választani a nagy molekulákat a kicsiktől. 

A folyamat vége az, hogy (például) 10-12 gramm kollagén lesz 1 kiló nyersanyagból ráadásul fontos az, hogy milyen minőségű alapanyagból dolgoztál.

 • Akció!

  Collagen Cocktail 1db (barack)

  14400 Ft 8640 Ft
 • Akció!

  Collagen Cocktail 1db (gyümölcsös)

  14400 Ft 8640 Ft
 • Akció!

  Collagen Cocktail 1db (lime)

  14400 Ft 8640 Ft

A kollagén típusok

Bár több mint 28 típusa van a kollagénnek és ebből majdnem 20 féle kollagén van a testedben is, a szervezet 90%-a az egyes, a kettes, és a hármas típusú kollagénbe tartozik. A kollagén típusok különböző fehérjéket tartalmaznak, amelyek különféle célokat szolgálnak a testben. Az 1. és a 3. típus együttesen alkalmazható, és elősegítheti a bőr, izmok, a csontok egészségét, valamint a haj és a köröm növekedését és karbantartását. A 2. típusú kollagén fehérje képezi a folyadékokat és a porc és az ízületek közt, és felel a működésükért. A 2. típusú kollagén-kiegészítőket az 1. és 3. típustól külön kell venni a megfelelő felszívódás biztosítása érdekében

Az I-es típusú kollagén

Az 1. és 3. típusú kollagénben 19 aminosav (fehérje) található – ezek mindegyike elengedhetetlen a bőr, izmok és csontok működéséhez és fenntartásához. Ezeket a típusokat fibroblasztok (kötőszövetek sejtjei) és oszteoblasztok (csontokat előállító sejtek) termelik. Az I-es típusú kollagén a leggyakoribb, tulajdonképpen a szervezeted minden szövetében jelen van: az inakban a csontokban a porcokban a kötőszövetben. Az I. típusú kollagén rostjai elképesztően erősek, erősebbek, mint az acél.

A II-es típusú kollagén

A kettes típusú kollagén az ízületekben, ízületi porcokban található meg. Ez a fajta – a kettes típusú kollagén – olyan, mint a motort kenőolaja, a porcok kenéséért felelős. Nem túl régen, mindössze 1969-ben fedezték fel. Egy kutatással bizonyították, hogy a II-es típusú kollagén képes az ízületi fájdalmakat elnyomni, illetve javítani az ízületek állapotán. A 2-es típusú kollagénben glükozamin és kondroitin van.

A III-as típusú kollagén

A III-as típusú kollagén, és az I-es típusú kollagén nagyszerűen kiegészítik egymást, szinte elválaszthatatlan a kettő. A csontvelőben, a máj környékén is megtalálható.

A IV-es és V-ös típusú kollagén

A IV-es típusú kollagén (az extracelluláris mátrixot alkotja, ami a sejteket támogató háló) és az V-ös típusú kollagén (a májban a tüdőben, és a placentában van) is fontos kiegészítői a testünknek. 

Fontos! Kevés szó esik arról, hogy a kollagén akkor képes hasznosulni a szervezetedben, ha szedsz mellé C vitamint is. Ezért van az, hogy egyes kollagén készítmények eleve C vitaminnal készülnek. Ilyen az egyik legnagyobb magyar kollagénes termék is, a Collagen Cocktail.

 • Akció!

  Collagen Cocktail 1db (barack)

  14400 Ft 8640 Ft
 • Akció!

  Collagen Cocktail 1db (gyümölcsös)

  14400 Ft 8640 Ft
 • Akció!

  Collagen Cocktail 1db (lime)

  14400 Ft 8640 Ft

A zselatin

A Wikipédia azt írja a zselatinról, hogy a zselatin egy áttetsző, színtelen, majdnem íztelen szilárd anyag, melyet az állatok kötőszövetéből kivont kollagén irreverzibilis hidrolízisével állítanak elő. Többek között a kozmetikumokban széles körben alkalmazzák. A zselatintartalmú, vagy hasonló állagú anyagokat is zselatinnak nevezik.  A zselatint hívják az ízületi problémák, a porckopások csodaszerének is. A zselatint évszázadok óta alkalmazzák a haj és a köröm természetes növesztőszereként, és segíthet a fogyókúrában is. 

A zselatin egyébként főzött kollagén: csökkenti a gyulladást, gátolja az öregedést, segíti a hiányzó aminosavak (a fehérjék építőkövei) kitöltését a diétában. Ha az állatok bőréből, és csontjából kinyered a zselatint és por, vagy bármilyen más formában beviszed a szervezetedbe, javítja a bőrödet, és a csontjaid állapotát is azonban a zselatin nem építi vissza a kötőszöveteket, és nem úgy fogja feszesíteni a bőrödet, mint a kollagén.

A kollagén kiegészítők

A kollagén-kiegészítők olyan kollagénláncokat biztosítanak a szervezetednek, amelyeket az minden szövetben felhasználhat. Ez így sokkal hatékonyabb és könnyebb a szervezetednek, mintha a semmiből kellene a kollagén rostokat étkezési aminosavakkal elkészítenie. 

A kollagén kiegészítőt beviheted a szervezetedbe táplálékokkal (akkor a szervezeted ezeket felhasználva kollagént készít) vagy egyszerűen azonnal kész „kollagén ragasztóként” is. A kiegészítők segítenek abban, hogy rövid időn belül támogathassák az egészséges bőrt, a szerveket és a szöveteket.

A kollagén peptid / a hidrolizált kollagén

A kollagén peptid és a hidrolizált kollagén tulajdonképpen ugyanaz, de akár írhattunk volna kollagén hidrolizátumot is. A kollagén peptid egy marhából, halból, vagy csirkéből készült olyan kötőszövet, amit víz segítségével bontanak le.  Ilyen hidrolizált kollagén (vagy kollagén peptid) van a Collagen Cocktailban is, ami egy folyékony kollagén. 

A kollagén-peptid tehát nem más, mint a kollagén hidrolizált formája. Ezek a peptidek hidrolízis során keletkeznek, úgy, hogy fokozatosan egyre kisebb egységekre bontják a kollagén molekuláját, azért, mert úgy egyre könnyebb lesz megemészteni. Minél kisebb, annál könnyebben jut be a véráramba is. A kollagén peptid egy varázslat, mert ahogy bekerül a szervezetünkbe és ahogy “átutazik” a testünkön csupa hasznos dolgot tesz: ahol úgy érzi, hogy feladata van, ott igyekszik helyreállító munkát végezni. Dolga pedig lesz, mert rengeteg a feladata a kollagén sok mindenhez kell:

A kollagén peptid előnyei: ezért lesz csodaszép arcbőröd

Kutatások azt bizonyítják, hogy napi 10 gramm kollagén már elég lehet arra, hogy kisimulhatnak a ráncaid, feszesebbé válhat a bőröd, és jelentősen javulhat a bőr textúrája. A Collagen Cocktailben ezért van éppen 9600 mg kollagen peptid, azaz a leghatékonyabb kollagén amit valaha készítettek. 

Próbáld ki itt:

 • Akció!

  Collagen Cocktail 1db (barack)

  14400 Ft 8640 Ft
 • Akció!

  Collagen Cocktail 1db (gyümölcsös)

  14400 Ft 8640 Ft
 • Akció!

  Collagen Cocktail 1db (lime)

  14400 Ft 8640 Ft

Így pótold a kollagént! (Az a bizonyos 1% / év)

Az idő előre haladtával a szervezeted kollagén termelése csökken. Ez a csökkenés 20-30 éves korod körül elkezdődik, és nagyjából 50-60 éves korodra teljesen megszűnik a kollagén termelésed. Egészen pontosan (átlagosan, és elkerülve a kifejezetten kollagéngyilkos dolgokat) évente 1%-kal csökken a kollagénszinted. 

Ezt a csökkenést megérzed az izmaidban, a csontjaidban, a körmödben, a hajadban, és az arcbőrödön is (ami ráncosodni kezd) 

Ideális esetben ezt a csökkenő kollagént pótolnod kell! De hogyan és miért? 

A miértre a válasz egyszerű: a kollagén biztosítja a bőr rugalmasságát, feszességét, a ránctalan megjelenését. Ha pótoljuk a szervezetünkből hiányzó kollagént, vagy egyszerűen csak növeljük a szervezetünkben a kollagén mennyiségét, akkor a bőrünk állapotán is sokat javíthatunk, majdnem biztos, hogy csökkenthetjük az öregedés jeleit (a ráncosodást, a petyhüdtséget). A kollagén azonban nem csak az arcunkra lehet jó hatással, hanem kutatások szerint még a narancsbőrt is csökkentheti. 

De mivel pótolhatod? 

Pótolhatod a kollagént különböző ételekkel vagy kollagén kiegészítőkkel (hidrolizált peptidekkel, például Collagen Cocktaillal).

Kollagént pótló ételek

Sok olyan étel van amelyik kollagénben gazdag és amit, ha beépítesz az étrendedbe, akkor a kollagén egy bizonyos részét vissza tudod pótolni a szervezetedbe, akár természetes módon is. 

 • A csontleves és a húsleves (bár szegénynek elég rossz a neve, és a vegánok biztosan messziről elkerülik) kiváló kollagénforrás, pont azért, mert sok benne a csont, az ín, és a bőr. Ezek pedig tele vannak kollagénnel
 • A halak azért szuper kollagénforrások, mert a bennük levő cink és még sok ásványi anyag fokozzák a kollagén termelésedet (és ne feledjük az omega3-at sem)
 • Fontos a tojás mert a tojás (úgy mint a csontleves, a húsleves, vagy a marhahús leves) már önmagában is tartalmaz kollagént de van benne kén is. Ne vidd túlzásba, ne egyél kettőnél többet.

Bármi, amiben zselatin van, hiszen a zselatin eleve kollagénből származik. Sok ételt készíthetsz zselatinnal, és ma már akár granulátum, vagy por formában is használhatod. 

A zöldségeket, és a bogyós gyümölcsöket se felejtsük el: nincs bennük (vagy csak kevés) a kollagén, de komoly szerepük van abban, hogy egyszerűen nem engedik lebomlani idő előtt a kollagént. (A citrusfélék is szupertáplálékok, fogyaszd őket kollagént megtartani)

Létezik vegetáriánus vagy vegán kollagén?

Ha gyorsan, és lesújtó véleményt (inkább tény) szeretnél hallani akkor azonnal elkeserítünk: a kollagén soha nem vegán, hiszen állatokból, élőlényekből nyerjük ki és egyszerűen nincs a természetben növényi kollagén. Egészen egyszerűen azért, mert a növényeknek erre nincs szükségük.

Ez nem jelenti azt, hogy (vegetáriánusként, vegánként) mindenképpen le kell mondanunk a kollagénről, hiszen vannak olyan élelmiszerek amikben megtalálható és vegánként is fogyaszthatod.

A legfontosabb ilyen a hal: ha megengeded magadnak, akkor tudsz kollagént pótolni. A kollagén előállítás bonyolult, és ásványi anyagokkal, vitaminokkal is serkentheted.

Ilyen (vegán) kollagén szintézist növelő ételek a növényi eredetű fehérjék: ha ilyeneket viszel be a szervezetedbe, nem kell eltekintened a vegánizmustól, viszont pótlod a kollagént. Az aloe vera specifikus poliszacharidokkal van tele, ezért ha megeszed, segít a kollagén szintedet fenntartani. Tovább serkentheted a kollagén termelést a már jól ismert vitaminokkal: a C, és az E vitamin segít. 

Ha pedig sok citrusfélét, bogyókat (málnát, szedret, egrest, áfonyát) fogyasztasz, megduplázod a zöld levelű zöldségfogyasztásodat (spenót, kelkáposzta) és időnként fokhagymát is fogyasztasz akkor mindent megtettél vegánként azért, hogy serkentsd, és pótold a kollagént a szervezetedben.

Így serkentsd a kollagéntermelést

Nem csak pótolni lehet a kollagént, hanem lehet serkenteni a termelését. Az aloa vera például segíthet akár bőrre kenve, akár szájon át is. Ilyen segítség a ginzeng is amelyik úgy szívódik fel a bőrben, hogy nem okoz mellékhatást, miközben kollagéntermelést serkent. Ha ginzenges étrendkiegészítőt szedsz, vagy ginzeng teát iszol az gyorsítja a kollagéntermelést. Ahogy a koriander is hatékony, mert van benne linolénsav, ami antioxidánsokat tartalmaz. Ha szereted a tengeri ételeket (és a tengeri pakolást) akkor az alga lehet még hasznos számodra, de a legjobb, ha kollagént szedsz.

A kollagén mellékhatása

Az az igazság, hogy jelenleg még senki nem talált semmiféle káros kollagén mellékhatást. Egyetlen kutatás, vagy egyetlen eset sincs, ahol bárki arra gyanakodna, hogy a kollagénnek van bármilyen káros mellékhatása.

Milyen formában szedd a kollagént?

Többféle formában pótolhatod a szervezetedbe a kollagént. Léteznek porok, tabletták és kollagén ital is. Bármelyiket is választod mindenképpen felturbózod vele a kollagénkészletedet. 

Ezért idd meg a kollagént!

Egyetlen gond van a kollagénnel: az, hogy az emberi szervezet nem képes feldolgozni, ám az úgynevezett hidrolizált, vagyis előemésztett változata felszívódik. Az úgynevezett hidrolizált kollagént tartalmazó termékek (ilyen termék például a Collagen Cocktail is) esetében a kollagén már peptidekre van bontva, és ennek a felszívódása jobb, gyorsabb, és hatékonyabb. A Collagen Cocktail elfogyasztása után például kollagén szinte azonnal bekerül a véráramba, onnan pedig a sejtjeinkhez. 

Éppen ezért fontos az, hogy ha szeretnénk elkerülni az öregedést, azt akarjuk, hogy maximális legyen a hatás, akkor a Collagen Cocktail lehet a megoldás.

A kollagén a szépségápolásban: a kollagén tartalmú krém

A kollagén „kívülről” pótolható, jól jelzi ezt, hogy mostanában az egyik legnépszerűbb kezelés a kozmetikákban a kollagén- és elasztinpótlások.  Ezek a kezelések azonban gyakran drágák, és van, hogy igen kellemetlenek, van, hogy apró sebek ejtésével ösztönzik a bőrt kollagéntermelésre. Ha odafigyelünk a bőrápolásunkra akkor érdemes tudni, hogy ez a két legjobban működő és legbizonyítottabb módja annak, hogy több kollagén legyen a bőrben az, ha egyszerűen vigyázzunk a már meglévő kollagénre (ami azt jelenti, hogy lassítsuk a kollagén lebomlását, és védekezzünk a kollagént károsító környezeti tényezők ellen. Ez a megelőzés. 

A másik lehetőség, hogy serkentjük a kollagéntermelést. Ehhez a C-vitamin elengedhetetlen tehát jó ha elegendőt fogyasztasz belőle (jó hír, hogy a C vitamint nem lehet túladagolni). A C-vitamin amúgy remek antioxidáns, így a káros szabadgyököket is semlegesíti. 

Anti-aging szempontból a “nagyágyúk” azok az összetevők, amik rá tudják beszélni a bőrt, hogy az termeljen több kollagént. A legbizonyítottabb ilyen összetevő a retinol, de van még jópár kollagén-termelés szempontból fontos hatóanyag, például a glikolsav, a c vitamin, vagy a peptidek. Ezeket a hatóanyagokat érdemes tehát kollagén helyett a bőrápolókban keresned, és beépítened egy tudatos anti-aging rutinba.

A kollagén krém

Sokan gondolják azt, hogy a kollagén nem tudja ellátni bőrfeszesítő hatását akkor, ha krémként viszed fel az arcodra, hiszen bőrön keresztül nem szívódik fel olyan hatékonyan. A helyzet az, hogy ez igaz.  Csakhogy, a kollagén az arcápolóban teljesen más szerepet tölt be, mint szájon át fogyasztva! Az arcápolókban hidrolizált formában található meg a kollagén, és az a feladata, hogy – mivel kiváló hidratáló és vízmegkötő anyag – támogassa a bőr állagának megőrzését. ​

Tipp: a kollagén tartalmú krémeket használd arcmasszázshoz. A krém+folyékony kollagén+ masszázs, az akár mínusz 5 évet is jelenthet, különösen akkor, ha a krém kollagénnel, hialuronsavval, elasztinnal dúsított formula és mélyen táplált, sima, feszes arcbőrért készült. (Ha pedig klinikai tesztek támasztják alá, az még meggyőzőbb: az Arcápoló Komplex ilyen)

 • Akció!

  Anti-aging arcápoló komplex

  13400 Ft 8040 Ft

A kollagén kapszula

Ha tablettaként vagy kapszulaként kerül a szervezetedbe a kollagén, akkor a testünknek először folyékony állagúvá kell alakítania és csak utána tudja feldolgozni. Ez a folyamat hosszabb ideig tart, mintha eleve folyékony formában kerülne be a szervezetbe. Gond, hogy a kollagén tablettáknak és kapszuláknak csak körülbelül 40-50 százaléka fog felszívódni, míg a folyékony kollagénnek majdnem 90!

 • Akció!

  MyCocktail fogyókúrás étrend-kiegészítő kapszula (120db)

  9990 Ft 5990 Ft

A folyékony kollagén

Ma már létezik kifejezetten finom kollagénital is (ilyen a Collagen Cocktail), amit magában is el lehet kortyolni. A legfőbb előnye azonban, hogy egy italba számos egyéb hasznos hatóanyagot lehet belekeverni, amely hasznos a bőr egészségének és feszességének megőrzése szempontjából. Nagyon előnyös, ha a kollagén mellett szerepel benne például C-vitamin is, mivel arra mindenképpen szükség van a kollagén felszívódásához, de kiválóan kiegészíti még a bőrfeszesítő hatást a hialuronsav és az elasztin is.

A kollagén tehát testünk kötőszövete, a legfontosabb fehérjéink egyike melyből bár – az idő előrehaladtával – egyre kevesebbet termel a testünk, küldő forrásból tudjuk pótolni.

Ekkor és így fogyaszd a kollagént

Az a fontos, hogy mihamarabb elkezd pótolni a kollagént a szervezetedben. Nem szabad elfelejteni, hogy évről évre csökken a termelés, pedig a kollagén nem csak a tested kötőanyaga (vagy ragasztója, ahogy az elején fogalmaztunk) hanem szükséges a csontok, a bőr, a haj, a szívnek és az agyadnak is. 

A kollagén nagyszerű segítség  a testednek (megerősíti a szöveteket) a szervezeted pedig úgy hálálja meg, hogy ragyogó lesz a bőröd, erősek a körmeid, és dús a hajad (plusz segít az izmaid, ínak, és a csontok esetében is)  

Nincs kifejezett időpont arra, hogy mikor kezdj el kollagént pótolni, inkább az a fontos, hogy folyamatosan pótold a szervezetedben a kollagént. Azt, hogy ezt milyen formában teszed (krém, vagy ital) rád bízzuk, kattints, és ismerd meg a Collagen Cocktailt és az Arcápoló Komplexet.

 • Akció!

  Collagen Cocktail 1db (barack)

  14400 Ft 8640 Ft
 • Akció!

  Collagen Cocktail 1db (gyümölcsös)

  14400 Ft 8640 Ft
 • Akció!

  Collagen Cocktail 1db (lime)

  14400 Ft 8640 Ft
 
 • Akció!

  Anti-aging arcápoló komplex

  13400 Ft 8040 Ft

Nincs más dolgod, csak regisztrálni, mi pedig kéthetente értékes ajándékokat sorsolunk ki!

Szeretnél nyerni?

Akár 40% kedvezmény

0