Gyakran találkozunk azzal a feltételezéssel, hogy a zsíros bőrtípusba tartozó hölgyek később kezdenek el ráncosodni. Sokan azt gondolják, hogy a bőr zsírosságával folytatott évtizedekig tartó küzdelem mellé kárpótlásul azt kapják, hogy az idő múlása kevésbé látszik majd meg az arcukon, hiszen nekik saját „beépített hidratálójuk” van. Igaz-e vajon ez a feltételezés?

Ez részben így is van, azonban nem feltétlenül kizárólag a bőr zsírossága miatt. A zsíros bőr ugyan másként öregszik, mint a száraz bőr, de ez nem jelenti azt, hogy az egyik bőrtípus előnyösebb lenne a másiknál.

A zsíros arcbőr előnye a bőröregedés szempontjából

A zsíros arcbőr a genetikának köszönhetően gyakran teltebb testalkattal is jár és emiatt eleve kevesebb szarkaláb és ránc látható a szemek és a száj körül, mivel a zsírsejtek biztosítják a bőr természetes kipárnázását. Ez a bőrtípus ugyanakkor vastagabb és nehezebb is, tehát a mélyebb ráncok még mélyebben ülnek majd az arcon és jobban meglátszik, hogy a bőr tónusa idővel megváltozik. A zsíros bőrt ráadásul tágabb pórusok jellemzik, ez az oka annak, hogy a zsíros bőr kevésbé tűnik egyenletesnek és simának. A fiatalos bőrt pedig leginkább a simaság jellemzi, tehát ebből a szempontból nézve a szárazabb bőrűek előnyben vannak. A zsíros bőrtípuson a pórusok idővel egyre csak tágabbnak tűnnek, ahogy öregszik a bőr. Amikor a bőr még feszes és rugalmas, a tág pórusok kevésbé észrevehetőek a bőrben található kollagénnek és elasztinnak köszönhetően. A gravitáció és az elasztin rostok gyengülése azonban azt eredményezi, hogy a bőr megereszkedik, már nem olyan feszes, mint korábban és emiatt sokkal feltűnőbbek a tág pórusok.

A száraz arcbőr előnye a bőröregedés szempontjából

A száraz bőrűek – szemben a zsíros bőrtípusba tartozókkal- vékonyabb bőrrel rendelkeznek és ezért a kisebb ráncok is jobban meglátszódnak rajta. A száraz bőr sokkal kevésbé kipárnázott, így kisebb mértékben tűnik teltnek és feszesnek. Ezt viszont kiválóan ellensúlyozzák a jóval kevésbé tág pórusok, melynek köszönhetően viszont összességében simábbnak tűnik a bőrfelület.

Akkor melyik bőrtípus öregszik „előnyösebben”?

A ráncok megjelenése szempontjából a legideálisabbnak az a bőrtípus tűnik, amely termel valamennyi zsírt, de nem túl sokat. Ezt a bőrtípust nevezzük egyébként normál bőrtípusnak. Aki ilyen bőrtípussal rendelkezik, azoknak kisebbek a pórusaik, nem száraz a bőrük, sőt, még zsírosodásra is hajlamos lehet a T-zónában. A „legelőnyösebben” az a bőr öregszik, amelyik ötvözi a zsíros és a száraz bőr előnyeit, vagyis pont annyira zsíros, amennyire kell, ugyanakkor viszont nem jellemzik tág pórusok.

Csak a genetikai adottságokon múlik a bőr öregedésének az üteme?

Ne felejtsük el, hogy a genetika csak részben határozza meg, hogy hogyan jelennek meg bőrünkön az öregedés látható jelei. A bőr rendszeres, bőrtípusunknak megfelelő kozmetikumokkal történő ápolása, a rendszeresen fényvédelem és az életmódunk nagyban befolyásolja a bőrünk állapotát. Sokan nincsenek tisztában a bőrtípusukkal, pedig a helyesen ápolt bőr később valóban meghálálja a törődést. Talán az egyik legnagyobb baklövés, amit el lehet követni, ha valaki nem hidratálja rendszeresen a zsíros arcbőrét. A zsíros bőrnek ugyanúgy szüksége van hidratálásra, mindössze arra kell figyelni, hogy a hidratálókrém állaga minél “könnyebb” legyen. A rendszeres hidratálásra minden bőrtípusnak szüksége van, ez az egyik legnagyobb fegyverünk a ráncok ellen! A bőrsejtek életben maradásához ugyanúgy vízre van szükség, akár a halaknak, szóval azt javasoljuk, soha ne spórold le reggel és este az arctisztítás után a hidratáló krém használatát!

A legideálisabb persze, ha a hidratáló krémed ápoló összetevőket is tartalmaz, ahogy például a Collagen Cocktail anti-aging arcápoló szérum-komplex is. Arcápolónkban a kollagén-hialuronsav-elasztin mesterhármasa, valamint a Plankton EPS kivonat gondoskodik a bőr feszességének megőrzéséről, azonban az intenzív ránctalanítás önmagában még nem elegendő, ezért ápoló összetevők is segítik a munkájukat. Az argán olaj, az olíva olaj és az aloe vera természetes módon hidratálja és regenerálja a bőrt, bőrtípustól függetlenül. Bőröd külső ápolása mellett ne feledkezz meg a folyamatos folyadék pótlásról, mert ezzel is sokat tehetsz bőröd hidratáltságáért! És ha a ráncaid ellen biztosan győzni szeretnél, akkor próbáld ki a Collagen Cocktail szuperkoncentrátumot! A finom, gyümölcs ízű koktél fő összetevői az extra magas mennyiségű kollagén, hialuronsav és elasztin, mindezek mellett pedig még A- és C-vitamint, valamint cinket és biotint is tartalmaz. Évente tarts egy vagy két kúrát, egy kúra tartson legalább 2 hónapig. Mi biztosan állítjuk, nem fogod megbánni! 🙂

0