Mi is az a „collagen”?

A collagen szó görög eredetű, a „cola” ragasztást, a „geno” szülőt jelent, tehát a collagen megnevezése a szilárdító tulajdonságára utal.

Ha lenne egy verseny testünk fehérjéi között, a kollagén biztosan győztesként kerülne ki belőle! Erőt és rugalmasságot ad a test különböző szöveteinek, ráadásul nem is akárhogyan, ugyanis minden szerv igényének pontosan eleget tesz, akár a bőrünkről, akár a csontjainkról, az ízületeinkről, a szívünkről, a szemünkről vagy a májunkról van szó.

Mennyi kollagént termel a szervezetünk?

A testünk folyamatosan termel kollagént. Nagyjából azt lehet mondani, hogy évente 3 kg kollagént veszítünk el és ugyanennyi termelődik helyette. Egy idő után azonban sajnos kezdünk kifogyni a kollagénből, amit okozhat betegség, stressz, dohányzás vagy a túlzásba vitt napozás, illetve ahogy idősödünk, a kollagén termelése bizony fokozatosan elkezd lelassulni. 25 éves korunk felett évente kb. 1,5 százalékkal csökken a készletünk, tehát 45 éves korunkra már a 30 százalékát el is veszítettük.

Hogyan tudom pótolni az elvesztett kollagént?

Nem véletlen, hogy a tudósokat már jó ideje foglalkoztatja ennek a rendkívül fontos fehérjének a pótlása, hiszen az orvostudomány és a kozmetikai ipar egyaránt azon munkálkodik, hogy a kollagén hiánya miatti ízületi- és bőrproblémákat megoldja.

Gondoltad volna, hogy már a hatvanas években is próbáltak bioaktív kollagén-peptidet előállítani tudósok? Igazi áttörés azonban akkor következett be, amikor a nyolcvanas években lengyel kutatók rájöttek, hogy halból is elő tudnak állítani kollagént. További kutatások során megállapították, hogy a hidrolízis során létrejött kollagén-peptid éppen olyan, mint a test által előállított kollagén. Idővel azt tapasztalták, hogy a halból kivont kollagén biztonságosabb, mint az, amit emlősökből vonnak ki.

Collagen Cocktail – a legfinomabb kollagén pótlás

Ennek a sok-sok kutatásnak köszönhetően ma már kollagén ital formájában is fogyaszthatunk kollagént. Nem mindegy azonban, hogy a kiválasztott kollagén ital milyen összetevőket tartalmaz még a kollagén mellett. Mi a bőrápoló mesterhármasra, azaz a folyékony kollagén-hialuronsav-elasztin trióra szavazunk, így hárman ugyanis mindent megtesznek a természetesen feszes bőrért. Emellett még cinket, biotint, A- és C-vitamint tettünk koktélunkba, hogy napi néhány finom korttyal mindent megadj a testednek, amire csak szüksége van!

0

Cím hozzáadása