Szerveink közül a bőrünk van leginkább szem előtt, így nem csoda, hogy a bőröregedés mindig is foglalkoztatta az embereket. Lássuk, hogy mi is történik pontosan a bőrünkkel és mit tudunk tenni a bőr idő előtti öregedése ellen.

Mi történik a bőr rétegeiben?

Ahogy haladunk előre a korban, a bőrünk felső rétege (az epidermisz) egyre vékonyabb és áttetszőbb lesz, az UV sugárzás hatására pedig pigmentfoltok jelennek meg rajta.

Bőrünk középső rétege (a dermisz) egyre kevesebb kollagént és elasztint tartalmaz ahogy öregszünk, aminek köszönhetően a bőr elveszíti rugalmasságát, megjelennek rajta a ráncok és a szarkalábak. Bőrünk ezen részén elvékonyodnak az erek, ami miatt a bőr sérülékenyebbé válhat idővel. Mivel a bőrünk felső és középső rétege egyre vékonyodik és egyre közelebb kerül egymáshoz, az erek az idő előrehaladtával egyre láthatóbbak lesznek az arc bőrén.

Azok a karikás szemek…

Amikor a zsír kezd eltűnni a szemek alól (ez általában 30-35 éves kor környékére tehető), sötét karikák jelenhetnek meg a szemek alatt, amitől bizony fáradtnak tűnhetünk. 40 éves kor környékén lejjebb kerülnek az arcunkon a zsírpárnák, aminek köszönhetően megjelenik az orr két oldalán egy-egy mélyebb vonal.

A csökkenő kollagén és elasztin termelés miatt az ötvenes éveinkben elmélyülnek a ráncaink, egyre táskásabbnak tűnnek a szemeink és a szemöldök bőre látványosan megereszkedik.

Le tudjuk azért legalább egy kicsit lassítani az időt…?

A bőröregedés ütemét jelentősen felgyorsíthatja az UV sugárzás, a dohányzás és a légszennyezés. Az UV sugárzás csökkenti a bőrben található elasztin mennyiségét, amitől a bőr elvékonyodik és egyre nehezebben áll ellen az UV sugaraknak. A dohányzás közvetetten csökkenti testünk kollagén termelését, így nagyban hozzájárul az arc szárazságához és ráncaihoz, különösen a száj környékén.

A jelenlegi kutatások szerint azok bőrén, akik különösen erős légszennyezettségnek vannak kitéve, 20 százalékkal több pigmentfolt található, mint azoknak, akik csak kisebb mértékben vannak kitéve állandó légszennyezettségnek.

Hallottál már a folyékony kollagént tartalmazó Collagen Cocktail italról? Testünk egyre csökkenő kollagén termelését ugyanis remekül tudod pótolni úgy, ha a kollagént peptidként viszed be a szervezetedbe. Emellett még elasztint és hialuronsavat is tartalmaz, amelyekre szintén nagy szükséged van, hiszen ezekből is egyre kevesebb termelődik a kor előrehaladtával. Kóstold meg a gyümölcsízű Collagen Cocktailt és meglátod, hogy ennél természetesebben (és finomabban;-)) nem tudsz tenni a ráncok ellen!

0